Pyhäjärven rannalla.

Pyhäjärven rannalla.

Oman tilan luomu lampaiden villasta kehrättyä lankaa värjättiin kasveilla. Kasveiksi valittiin nokkonen ja mesiangervo.

Lankojen värjäyspäiväksi kannattaa valita mahdollisimman lämmin, aurinkoinen ja melko tuuleton päivä, jolloin esim. vesipadoissa pysyy lämpö hyvin ja sitä pystyy helposti säätelemään. Mukaan kannattaa varata lämpömittari, jolla vesien lämpötilaa voi mitata. Villalangat eivät saa kiehua liian kuumassa vedessä, koska ne saattavat huopua.

Vyyhtien valmistelua. Vyyhdeissä olevat pasmalangat löysätään ja niihin sidotaan muutama apulanka, jottei vyyhdit värjätessä menisi sekaisin. Kaikkiin vyyhteihin sidotaan yksi haltialanka (revittiin vanhasta lakanasta), josta vyyhti laitetaan roikkumaan väripataan. Vaa'at tarvitaan puretusaineen ja väriaineiden punnitusta varten. On myös muistettava punnita vyyhdit, jotta osataan mitata oikea määrä puretusainetta.

Padat porisemaan. Kun vesi kiehuu, lisätään kasvit ja niitä keitetään tunti.

Langoista piti pestä liiat rasvat pois.

Purettaminen. Sen voi tehdä usealla tavalla, joko purettaa etukäteen tai lisätä puretusaine värjäysliemeen. Tällä kertaa mesiangervolla värjätyt langat puretettiin etukäteen ja siinä tapauksessa langat laitettiin tunniksi puretusliemeen. Puretusveden lämpötilan tulee olla noin 60 astetta ja sitä nostetaan vähitellen 80 asteeseen. Nokkosella värjättyihin lankoihin puretusaine laitettiin suoraan värjäysliemeen. Puretusaineena käytettiin alunaa.

Purettamisen ansiosta väri kiinnittyy paremmin ja värjäystulos on voimakkaampi ja kestävämpi. Alunaa punnittiin mesiangervoa varten 200 g ja nokkosta varten 150 g (kummassakin tapauksessa n. 1 kg lankaa). Yleisohje on 10 g alunaa/100g lankaa. Muita puretusaineita ovat mm. viinikivi tai kupari- ja rautavithrilli.

Sitten itse värjäykseen. Kun kasveja on keitetty tunti, ne siivilöidään ja langat laitetaan värjäysliemeen. Värjäysliemen lämpötila tulee pysyä n. 80 asteessa. Halutessaan voi lisätä väriaineita, kuten tehtiin nokkosen kanssa. Nokkosella värjättäessä lankoihin tulee kaunis vihreä väri, mutta nokkoset tulee kerätä ennen kukintavaihetta. Tässä tapauksessa nokkosista ei tarttunut kunnolla väriä, koska niihin oli jo kehittynyt kukka-aiheet ja päätettiin lisätä muuta väriainetta. Väriaineeksi valittiin krappi (värimatara), josta tulee kaunista oranssin punaista väriä. Mesiangervo kerättiin oikeaan aikaan, ja siitä saa kauniin vihreän värin.

Katso kuvasarja värjäyksestä.

Lopputulokset:

Mesiangervolla värjätyt langat.

Mesiangervolla värjätyt langat.

Nokkosella ja krappilla (värimatara) värjätyt langat

Nokkosella ja krappilla (värimatara) värjätyt langat