DJI_0141.JPG
DJI_0128.JPG
Harvesting 023.JPG
IMG_9238.JPG
Taljat sohvalla.jpg
Paella.jpg
2013-06-12-1051.jpg
DJI_0141.JPG

biodynaaminen maatila


SCROLL DOWN

biodynaaminen maatila


viljelijät

Viljelijöinä ovat Ari ja Ira Hellstén.  He asuvat tilan vanhassa päärakennuksessa. Ari vastaa peltoviljelystä konetöineen sekä karjanhoidosta. Ira on puutarhuri ja lampuri, joka on innostunut villan kasvivärjäämisestä. Tilalla työskentelee heidän lisäkseen italiainen BINGN opiskelija Silvestre Marcato.

Tilalla työskentelyn ohella Ari pyörittää maatalouspalveluja tuottavaa yritystään AH-Toimi Oy:tä.  Ira on aktiivinen Biodynaamisen yhdistyksen toiminnassa ja toimii tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtajana.

Kurjen maatilalla on viljelyssä noin 33 hehtaaria biodynaamisesti hoidettuja peltoja ja luonnonlaitumia. Näistä 16,5 ha on vuokrattu Kurjen tilan Oy:lta ja loput naapureilta tai Vesilahden kunnalta. Kotieläimiksi on tietoisesti valikoitu alkuperäisrotuja, joiden katsotaan soveltuvan hyvin määrän sijaan laadullisuutta korostavaan biodynaamiseen tuotantoon. 


biodynaaminen viljely

Biodynaaminen viljely on vanhin luonnonmukaisen viljelyn suuntauksista. Se on lähtöisin monivaikutteisesta kulttuurin kehityshankkeesta, jonka alullepanijana oli Rudolf Steiner.

Biodynaaminen viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön. Maan hedelmällisyyttä vaalitaan kompostoinnin, viherlannoituksen, vuoroviljelyn ja biodynaamisten ruiskutteiden (preparaattien) avulla. Kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita ei käytetä eikä geenimanipuloituja kylvösiemeniä ja rehuja. Biodynamiikassa korostetaan lisäksi, että jokainen meistä voi löytää itsestään sekä tutkijan että taiteilijan. Luonnon aistiminen ja omat havainnot antavat tietoa yhtä lailla kuin maanviljelyksen ekologian tai uusimpien viljelytekniikoiden ymmärtäminen. Henkilökohtainen yhteys tilan ja sitä ympäröivän luonnon tapahtumiin korostuu.

Vankan biologisen ja ekologisen perustan lisäksi tälle viljelymenetelmälle on tyypillistä dynaaminen ajattelutapa. Laajennettu luonnontieteellinen näkemys auttaa hahmottamaan kokonaisuuksia ja vuorovaikutussuhteita. Biodynaamisen viljelyn ekologia ulottuu ”siniseltä planeetaltamme” aina auringon ja tähtitaivaan kosmisiin ulottuvuuksiin. Työskentely maataloudessa asettuu osaksi luonnon suuria rytmejä.

 

omavarainen tilakokonaisuus

Biodynaamisessa viljelyssä korostetaan omavaraisen ja omaleimaisen tilakokonaisuuden merkitystä elintarvikkeiden tuotannon perusyksikkönä. Tilakokonaisuus muodostaa oman ekosysteeminsä, joka lisää maaseutuluonnon monimuotoisuutta. Kokonaisuuteen kuuluvat tilan maan, viljelykasvien ja kotieläinten lisäksi myös ihmiset ja koko tilaa ympäröivä luonto. Eläinten riittävä liikkumavapaus on yhtä tärkeä kokonaisuuden osa kuin vaikkapa tilalla järjestettävät vuodenaikajuhlat, jotka kohottavat irti arjesta ja antavat voimaa tarttua jokapäiväisiin askareisiin.

Lisää aiheesta: Maatalouskurssi, Rudolf Steiner

 

IMG_0831.JPG
 
DJI_0128.JPG

kotiEläimet


rakkaat ystävämme

kotiEläimet


rakkaat ystävämme

 

naudat

Nautamme ovat itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä. Joukossa on yksi Simmental rotuinen lehmä, jonka Ari sai vasikkana syntymäpäivälahjaksi veljeltään.     Se on karjan ainoa sarvellinen yksilö. Emolehmiä on 8 - 9 ja niiden seurana aikuinen sonni. Eläimet elävät lajinmukaisesti laumana, jossa sonni astuu lehmät laidunkauden alussa kesäkuulla ja vasikat syntyvät yhdeksän kuukauden kuluttua maalis-huhtikuussa. Vasikat elävät emojensa kanssa juoden niiden maitoa 6-8 kk ikäisiksi saakka. Välillä lypsämme yhtä tai kahta lehmää kylän omiin tarpeisiin, jos lehmältä on jo vasikka vieroitettu tai sen maitoa riittää yli vasikan tarpeen. Demeter naudanlihaa myymme suoraan tilalta. kts. tuotteet

"Lehmä varsinaisesti tekee maatilasta organismin. Lehmien oikea lukumäärä on suhteessa maatilalla syntyvän rehun määrään. Lehmä aloittaa rehun sulattamisen jo suussaan ja siitä se jatkuu eteenpäin. Märehtiessään lehmä kohottaa kasviaineksen sielulliselle tasolle, millä se aistii, maistaa ja analysoi sen. Lehmän lanta on erinomaista lannoitetta juuri siksi, että siinä on lehmän omaa olemusta mukana. Sen tähden sillä on valtava, aivan omaa luokkaansa oleva lannoitusvoima. Kyseessä on läpeensä sielullistunut aine, ei pelkästään elävä kuten humus."          Manfred Klett, Kotieläimet ja me

Lehmät Hikka ja Hiiri ja Hiiren vasikka Minni kesällä 2015.  Taustalla oikealla näkyy lehmien pihatto.

Lehmät Hikka ja Hiiri ja Hiiren vasikka Minni kesällä 2015.  Taustalla oikealla näkyy lehmien pihatto.

 
Pilvi uuhi imettää karitsoitaan Unnaa ja Ulpukkaa. Niiden veljet Uolevi ja Untamo ovat toisaalla pässilaitumella. Laidun on Kurjen vanha niitty, jota ei ole laidunnettu vuosikymmeniin. Eläimemme tekevät siellä tärkeää maisemanhoitotyötä ennallistaen kasvillisuutta.

Pilvi uuhi imettää karitsoitaan Unnaa ja Ulpukkaa. Niiden veljet Uolevi ja Untamo ovat toisaalla pässilaitumella. Laidun on Kurjen vanha niitty, jota ei ole laidunnettu vuosikymmeniin. Eläimemme tekevät siellä tärkeää maisemanhoitotyötä ennallistaen kasvillisuutta.

suomenlampaat

Lampaamme ovat alkuperäisrotuisia suomenlampaita kaikissa kolmessa värissä; ruskeina, mustina ja valkoisina. Vuonna 2016 meillä on 18 astutettua uuhta, viisi nuorta uuhta ja kolme pässiä. Karitsat syntyvät maaliskuussa. Suomenlammas saa erittäin hedelmällisenä rotuna keskimäärin 2 - 4 karitsaa. Tilamme ennätys on rakkaan Ruusumme kuuden karitsan vuonue, josta kaikki olivat hyvän kokoisia ja elinvoimaisia. Lampolan vuodenkierrossa emot ja karitsat viettävät pari ensimmäistä kuukautta yhdessä lampolassa. Laitumelle siirryttäessä pässikaritsat vieroitetaan emoistaan niiden tullessa sukukypsiksi. Pässeillä on oma laidun, jossa nuoret pässit ovat isäpässien kanssa. Teuraskaritsat lähtevät teuraaksi suoraan laitumelta syys-lokakuun vaihteessa. Samaan aikaan uuhet tulevat sisälle ja alkaa astutuskausi. Demeter karitsanliha myydään suoraan tilalta. kts. tuotteet

Lammas on upea eläin ja tuottaa lihan lisäksi villaa ja taljoja. Sanotaan, että sillä on kyky sitoa auringon välittämää taivaan lämpöä villaansa ja siksi meidän on niin hyvä olla pukeutuessamme aitoon villaan. Kurjen lampaiden villa jalostetaan kehräämössä 100% villalangaksi, hahtuvalangaksi ja -levyksi. Villaa ja taljoja saa ostaa suoraan tilalta. kts. tuotteet

Lisää aiheesta: Kylpevät kanat ja sarvipäälehmät - kotieläinten hyvinvointi ja sen haasteet, Katarina Rehnström

 

Maatiaiskanat

Kurjen kanaroduksi valikoitui Kiuruvetinen maatiaiskana, jonka nuorikot hankimme alkuperäisrotujen säilyttämisohjelmaan sitoutuneelta Ahlmanilta. Kanojemme monimuotoisuus on sittemmin lisääntynyt, kun saimme vuonna 2014 lahjoituksena Piikkiön kantaa olevat kolme kukkoa ja neljä kanaa ja vuonna 2015 neljä Isa Brown rotuista kanaa. Kanoja on kaikkineen parikymmentä, joten niiden munat kuluvat kylänväen omissa keittiöissä.

Kanamme asustavat talvet vanhaan navettaan rakennetussa kanalassa ja kesällä ne ovat vapaana pihapiirissä. Ensi kesälle olemme hankkineet mobiilikanalan, joka mahdollistaa kanojen peltolaidunnuksen. Traktorilla siirrettävää kanalaa liikutellaan laidunlohkolta toiselle lehmien ja lampaiden kanssa vuorotellen, jolloin kanat nokkivat kärpästen toukkia ja munia lantakasoista ja siten osaltaan pitävät kärpästen määrää kurissa. Samalla ne kuopsuttavat maan pintaa, mikä tekee maalle hyvää.

Kokemus puutarhan kesältä 2015 on, että omenapuussa, jossa kanat viettivät yönsä oli vähemmän pihlajanmarjakoin vioituksia kuin muisssa puissa. Lajien runsaus eli biodiversiteetti lienee tässä auttanut luontoa löytämään tasapainon tuhohyönteisten määrän ja niitä syövän kanan yhteiselossa.

Lisää aiheesta: Luomukanan hoito, Katarina Rehnström

Kullervo kukko puutarhassa kanarouvien kuopsutellessa taustalla.

Kullervo kukko puutarhassa kanarouvien kuopsutellessa taustalla.

Harvesting 023.JPG

Puutarhaviljely


Puutarhaviljely


Avomaavihannesviljely

Kurjen puutarhaviljely käsittää noin hehtaarin kokoisen rantapellolla sijaitsevan avomaavihannesalan, 48 neliöisen kasvihuoneen ja vanhan hedelmätarhan, jossa kasvaa lukuisia omenapuita ja 25 marjapensasta. Löytyy sielä raparperiakin, hiukan vadelmaa ja parsaa. Viljeltävien juuresten ja vihannesten lista on pitkä: perunaa, porkkanaa, punajuurta, lanttua, selleriä, palsternakkaa, sipulia, purjoa, avomaakurkkua, talvi- ja kesäkurpitsoita, maissia, kyssäkaalia, parsakaalia, kukkakaalia, savoijinkaalia, erilaisia keräkaaleja, punakaalia ja suippokaalia, salaatteja ja yrttejä. Kasvihuoneessa kasvatamme tomaatteja, kurkkua, paprikoita, chilejä ja yrttejä.

Kukkapellot

Viljelemme joka kesä kukkia noin hehtaarin alalla. Kukkapellot on tarkoitettu iloksi kaikille ohi kulkeville, mehiläisille ja perhosille.

Kompostointi

Puutarhaa lannoitetaan oman tilan karjan lannasta valmistetulla kompostilla. Kompostointi on äärettömän mielenkiintoista ja oikeastaan koko biodynaamisen maanhoidon kulmakivi. Lue lisää: Eläköön komposti - lannoittamisen olemuksesta!

IMG_9238.JPG

Kesätori ja kahvila


Kesätori ja kahvila


demeter tuotteita

Kurjen tilan kesätorilta löydät kesäiset kasvimaan antimet. Tarjonta muokkautuu sesongin mukaan käsittäen yli 40 biodynaamista tuotetta juureksista yrtteihin. Torilta saa ostaa myös tilan demeter lampaiden villasta kehrättyä lankaa ja lampaantaljoja. Torin yhteydessä palvelee Kurjen ekokyläyhdistyksen pop-up kahvila, jota pyörittävät vuoroin kansainväliset vapaaehtoistyöntekijämme ja ekokylän emännät.

Tarjolla on luomukahvia, -teetä ja -mehua ja viikoittain vaihtuvia leivonnaisia, kaikki luomuraaka-aineista valmistettuna. Tervetuloa piipahtamaan tai viipymään pidempäänkin torikahvilamme levollisessa tunnelmassa ja tapaamaan Kurjen tilan väkeä.

Vuonna 2017 Kesätori ja -kahvila on avoinna heinäkuun alusta syyskuun loppuun 1.7.-30.9. lauantaisin klo. 11-14. Tervetuloa!

Taljat sohvalla.jpg

juureksia, vihanneksia, lihaa, villaa ja taljoja


juureksia, vihanneksia, lihaa, villaa ja taljoja


Mitä tarkoittaa demeter

demeter.png

Biodynaamisen tuotteen tunnistat Demeter-tuotemerkistä. Suomessa kaikki biodynaamiset tilat kuuluvat Eviran (Elintarviketurvallisuusvirasto) luomu- ja elintarvikevalvontaan. Biodynaamisten viljelijöiden kanssa tehtävän tuotemerkkisopimuksen toteutumista seuraa Biodynaamisen yhdistyksen alaisuudessa toimiva tuotemerkkitoimikunta, joka myöntää tuotantoehdot täyttävälle tilalle oikeuden käyttää mainintaa demeter tuotteidensa yhteydessä.

karitsan ja naudan liha

Demeter karitsan lihaa on saatavilla syksyllä syys-lokakuun vaihteessa puolikkaan karitsan paketteina hintaan 18,90/kg. Ilmoitamme lähestyvästä teurastuksesta kaikille, jotka ovat lähettäneet meille sähköpostioistteensa liitettäväksi "liha-asiakkaat" listallamme. Karitsapaketteja voi varata myös kesätorilta.

Nautoja teurastetaan ympärivuoden ja demeter naudanlihaa myymme samoin suoramyyntinä asiakkaillemme erilaisina tuotepaketteina, jotka voivat sisältää myös jalosteita kuten makkaraa ja palvia.

28.7.2017

Kurjen tilan demeter naudan- ja lampaanlihaa on nyt varattavissa!

Toimitus 28.-29.7.2017

Varaukset osoitteeseen ira.hellsten(at)kurjentila.fi!

NAUDAN LIHA myydään 6 ja 8,5 kg paketeissa, joista voit valita fiinin tai arkipaketin tai vaikka molemmat.

Pakettien lisäksi varattavissa jauhelihaa, burgerjauhelihaa, ulkofilettä, grillimakkaraa,  maksaa, kieltä, sydäntä, munuaisia ja luita sekä erikoisherkkua kuvepaistia!

Pakettien sisällöt ovat seuraavat:

Fiini Kyyttö -paketti n.6 kg (160 euroa)
Jauhelihaa 2 kg
Sisäfile 0,5 kg
Ulkofile 1 kg
Sisä- ja paahtopaistia n. 2,5kg

Arki Kyyttö-paketti n. 8,5 kg (160 euroa)
Jauheliha 4 kg
Burgerjauheliha 1 kg
Luuton lapa 1 kg
Ulko- ja kulmapaistia 1 kg
Palapaisti ulko- tai kulmapaistista 1,5 kg

Irtomyynnissä: (ilmoita paljonko haluat)

Jauheliha 16 euroa/kg
Burgerjauheliha 16 euroa/kg                                                                                                                                                         Grillimakkara 8 euroa/400g paketti (20 euroa/kg)                                                                                                                            Kuvepaisti 27 euroa/kg
Maksa, munuaiset ja kieli 9 euroa/kg
Sydän 5 euroa/kg
Luita eläimille 2 euroa /kg

Herkullisen burgerpihvin salaisuus on jauhelihassa, joka sisältää riittävästi rasvaa (17-20%). Näin pihvit pysyvät paremmin kasassa, eivät kuivu ja kutistu ja ovat maukkaita. Kurjen burgerjauheliha jauhetaan kyytön niskasta, joka sopii loistavasti tähän tarkoitukseen. Burgerjauhelihaa voi tietysti käyttää muissakin jauheliharuuissa.

Grillimakkaraan ei valmistusvaiheessa lisätä muuta kuin luomumausteet. Tällä kertaa teettämme konstailematonta miedosti maustettua perusmakkaraa, joka sopii niin grilliin kuin vaikka keittoon tai uunimakkaraksi. Makkara ei raaka-aineiden luomuisuudesta huolimatta ole virallisesti luomutuote, koska jalostaja ei ole luomuvalvonnassa jalosteiden osalta.

Nopeille varaajille on tarjolla harvinaista herkkua, kuvepaistia (flank steak).  Yhden paistin koko on noin 0,7 kg. Kuvepaisti on ohut kaunis paisti, joka sopii parhaiten kokonaisena grillattavaksi ja valmiina viipaloitavaksi.

 

LAMPAAN LIHA myydään irtomyyntinä. Lampaan liha tarkoittaa yli vuoden vanhan aikuisen eläimen lihaa. Karitsan lihaa on saatavilla jälleen syksyllä. Lammas sopii erinomaisesti jalosteiden raaka-aineeksi ja siksi teetämme nyt kesän kunniaksi yrttistä lammasnakkia, luuttomona palvattuja paisteja (viuluja) ja fileitä, jotka ovat erinomaista grillikauden herkkua.

Yrttinen lammasnakki 8 kpl (400-500g)           24 euroa/kg
Luuton lampaan palvin. 1 kg                           39 euroa/kg
Lampaan ulkofile n. 800g                                 35 euroa/kg
Lampaan sisäfilen. 400g                                 45 euroa/kg

 

 

lampaantaljat

Taljoja on saatavilla suoraan tilalta ympäri vuoden ja kesällä kesätorin yhteydessä niin kauan kuin niitä riittää. Ensiluokkaisen taljan hinta on 100,- euroa.


langat

lankojen värjäystä.jpg

Kurjen tilan suomenlampaan villasta kehrättyä 100% vilallankaa on saatavilla suoraan tilalta. Värjäämme lankaa kasviväreillä, joten näitä ainutlaatuisen kauniita luonnonvärejä on saatavilla villan alkuperäisten värien ruskean, mustan, harmaan ja valkoisen lisäksi. Värjäämättömän langan hinta on 10,- / 100g vyyhti, kasviväreillä värjätty lanka on 15,- / 100g vyyhti.

Värisävyt syntyvät mm. nokkosesta, pajunlehdistä, sipulinkuorista, koivun- ja raparperinlehdistä, kokkenillistä ja krapista.


juurekset ja vihannekset

Puutarhan sadon myymme pääosin kesän satokauden aikana kesätorimme kautta. Syksylle on mahdollista tehdä juuresvaraus, jonka noudat sadonkorjuun jälkeen. Juureksia saa ostaa myös lihatoimitusten yhteydessä.


Paella.jpg

Harjoittelijat


Harjoittelijat


Työssäoppimaan!

Maatilalla harjoittelee vuosittain lukuisia eri alojen opiskelijoita. Opiskelet sitten maataloutta, puutarhanhoitoa, luonnonvara-alaa tai kestävänkehityksen osaajaksi, voi tilamme olla sinulle sopiva harjoittelupaikka. Biodynaamisen tilan luonteeseen kuuluu tuotannon monipuolisuus, joten harjoittelujakson aikana voi tutustua puutarha- ja peltoviljelyyn, lehmien, lampaiden ja kanojen hoitoon sekä biodynaamisen viljelyn erityispiirteisiin, kuten preparaattien käyttöön. Keräämme myös luonnonkasveja ja syksyisin teemme säilykkeitä.

Koska olemme mukana Eurooppalaisessa vapaaehtoistyö ohjelmassa (EVS),  tilalla työskentelee kasvukauden aikana myös ulkomaalaisia nuoria. Meillä harjoitellessasi olet siis osana kansainvälistä työyhteisöä, jonka työkielenä on englanti.

Järjestämme myös maatalousleirejä Steinerkoulujen opetussuunnitelman mukaan.

 
2013-06-12-1051.jpg

Vierailut


Vierailut


haluatko tulla tutustumaan kurjen tilaan?

Kurjen tilalle voi tulla vierailulle tutustumaan ekokylään ja maatilaan ja kuulemaan miten toimimme.