IMG_1173.JPG
DJI_0085.jpg
IMG_9391.JPG
yhteistalo.jpg
ekotalo.jpg
IMG_7411.jpg
vessanseinää.jpg
IMG_7512.jpg
IMG_9309.JPG
IMG_1173.JPG

ekokylä


SCROLL DOWN

ekokylä


kuvaus tilasta

Kurjen tila sijaitsee Pirkanmaalla Vesilahdella Sakoisten kylässä Pyhäjärven rannalla. Tilan historia ulottuu aina Matti Kurjen päiviin 1200-luvulle saakka. Klaus Kurjen tie kulkee tilan ohi ja tila on yksi reitin nähtävyyksistä.

Tilaa viljellään biodynaamisesti ja sen rinnalle rakentuu ekologisesti rakennettu uudiskylä. Tilalla on päärakennuksen (1923) lisäksi 1950-luvulla rakennettu "vaarintalo" Kurkela, mankelitupa, navetta, maakellari, sauna, puuliiteri, kalustosuoja ja lato, jotka muodostavat kauniin vanhan pihapiirin. Uudisrakentaminen tapahtuu tätä miljöötä täydentäen ja historiaa kunnioittaen. Tilalla on rantaviivaa 200 metriä.

DJI_0085.jpg

kiinteistöyhtiö Kurjen tila Oy


kiinteistöyhtiö Kurjen tila Oy


Ekokylähanke

Kylähankkeessa mukana olevien perheiden perustama kiinteistöyhtiö Kurjen tila Oy omistaa tilan maa-alueet ja yhteiskäytössä olevat rakennukset. Tavoitteena on synnyttää uudenlainen yhteisöllinen juridinen toimintamalli, joka tukee ihmisten välistä yhteistoimintaa ja mahdollistaa sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän elämäntavan toteuttamisen nyt ja tulevaisuudessa.

Uudisrakennukset on sijoitettu määräaloille, jotka yhtiö vuokraa maanvuokrasopimuksella osakkaille. Rakentamaan pääsee ostamalla yhtiön osakkeita. Tilalle asumaan tulevat osakkaat sitoutuvat yhteiseen osakassopimukseen, jossa määritellään kylän arkeen liittyvät raamit. Uudisrakentaminen sijoittuu tilakeskuksen eteläpuolella olevalle noin hehtaarin suuruiselle peltolohkolle. Paikka on lämmin ja ympärillä avautuvat kauniit peltomaisemat. Jokaiselle talolle tulee oma yksityinen piha-alue. Lisäksi on tarkoitus luoda tunnelmaltaan ja käyttötarkoitukseltaan erilaisia yhteisiä piha-alueita yhdessäoloa, lasten leikkiä, hyötykasvimaita ja rauhoittumista varten.

Rakentamiseen haettiin suunnittelutarveratkaisua (hakemus hyväksytty 3.5.2011) ja ensimmäiset talot alkoivat nousta kesällä 2012. Rakentamispaikkoja on yhteensä kahdeksalle talolle ja lisäksi päärakennuksesta ja vanhasta Kurkelan talosta tulee molemmista koti yhdelle perheelle. Valmiissa kylässä asuu siis näillä näkymin 10 ruokakuntaa.

Vuoden 2018 alussa vapaana on vielä yksi rakennuspaikka. Lisäksi kylässä on myynnissä vuonna 2015 valmistunut ekotalo.

Saunavainio 6.jpg

Myytävänä

5 h + k + kph + parvi 113 m2, 256 000 euroa Kaunis, valoisa ja ekologinen uusi puutalo, jossa lämpöhirsiseinät, rossipohja, savitiilikatto ja painovoimainen ilmanvaihto. Rakennusmateriaalien hengittävyyden ansiosta sisäilma on puhdas ja miellyttävä. Isoista ikkunoista upeat peltomaisemanäkymät etelään ja länteen, jossa laiduntavat lehmät ja lampaat. Ekologisten rakennusperiaatteiden ja lämmitysmuotojen ansiosta talon ylläpito ja lämmitys on erittäin edullista ja helppoa.
LINKKI etuovi.com ILMOITUKSEEN

IMG_9391.JPG

Kyläläiseksi


Kyläläiseksi


Oletko yksi meistä?

Kylässämme on tilaa uusille asukkaille, sillä yksi rakentamispaikka on vapaana ja yksi talo myynnissä.

Jos koet, että voisit olla yksi meistä, ota rohkeasti yhteyttä. Ensimmäisellä tapaamiskerralla esittelemme kylää fyysisenä paikkana tutustumalla maisemaan ja rakennuksiin. Seuraava askel on tutustuminen ihmisiin, jolloin kutsumme sinut mukaan yhteisiin tapaamisiimme, joita ovat esim. kerran kuussa järjestettävät "kyläpäivät". Perjantaina kokoustamme kyläkokouksessa ja lauantaina teemme jotain yhdessä; talkoilemme tai vietämme yhteistä ulkoilupäivää. Samalla saat tutustuttavaksesi viralliset asiakirjamme, jota ovat Kurjen tila Oy:n yhtiöjärjestys, Osakassopimus ja Rakentamistapaohje. Niissä määritellään asiat, joihin olemme yhdessä sitoutuneet.

Tämän prosessin kesto on yksilöllinen ja pitää sisällään myös pohdinnan siitä, minkälaisen talon haluaisit rakentaa ja minkälainen roolisi olisi osana yhteisöä? Onko sinulla työpaikka, jossa käyt myös kylässä asuessasi vai liittyisitkö osaksi kylässä työskentelevien ihmisten joukkoa ja toisit siten oman panoksesi siihen millaista toimintaa Kurjella on?

Kun päätät tulla mukaan, ostat osakkuuden Kurjen tila Oy:stä ja maksat yhtiön rakennus-, vapaan oman pääoman- ja lainanhoitorahastoihin saman summan, jonka kaikki muutkin ovat maksaneet. Se on noin 65 000 euroa. Sen jälkeen solmit 50 vuoden vuokrasopimuksen valitsemastasi rakennuspaikasta, voit hakea rakennuslupaa omalle ekotalollesi ja aloittaa rakennusprojektin. Ostaessasi valmiin talon, nämä kustannukset kuuluvat hintaan.

Kuukausien kuluessa tutustut toki myös suureen joukkoon uusia ihmisiä ja liityt osaksi yhteisöä, joka muodostuu erilaisista ja eri-ikäisistä ihmisistä, jotka ovat päättäneet opetella elämään yhdessä.

 

 

yhteistalo.jpg

Yhteistalo on kylän sydän


Yhteistalo on kylän sydän


Yhteistalo

Vanha mankelitupa sai uuden käyttötarkoituksen, kun se vuonna 2012 remontoitiin koko kylän yhteiseksi tilaksi. Kesäisin EVS-vapaaehtoiset asuvat talon ylisillä, ja kesäkauden yhteislounaat järjesteään tuvassa. Siellä myös kokoonnutaan, kun on aika kokoustaa tai juhlia yhdessä. Muutamat kylään rakentaneista perheistä ovat käyttäneet taloa myös rakennusaikaisena tukikohtanaan, josta löytyy keittiö, vassa ja muut mukavuudet, kun oma talo on vielä kesken.

ekotalo.jpg

Ekotalot


Ekotalot


Tähän tulee kuvia ja kertomuksia kylän taloista ja niiden asukkaista...

IMG_7411.jpg

Kylän saunat


Kylän saunat


Saunat

Kylässämme on useita saunoja. Perinteiseen suomalaiseen tapaan aloitimme kylän rakentamisen vanhan saunan kunnostamisella.      Se on tilava ja palvelee koko kylää. Kiukaana on itse muurattu iso kertalämmitteinen kiuas ja vesi lämpiää padassa. Peseytyminen tapahtuu vatipesulla. Kesällä 2015 yksi EVS vapaaehtoistyöntekijämme toteutti unelmansa rakentamalla meille lauttasaunan. Lisäksi kylässä on pieni pihasauna, josa on jatkuvalämmitteinen kiuas, Kurkelassa on kellarisauna ja osaan uusista taloista on tulossa saunoja.

vessanseinää.jpg

Kuivakäymälät


Kuivakäymälät


Kylämme kaikissa taloissa on kuivakäymälät. Jokainen on valinnut itselleen parhaan tuntuisen ratkaisun ja olemme hedelmällisessä tilanteessa, jossa voimme vertailla eri ratkaisuja. Lisäksi löytyy useita ulkohuusseja ja pissapaikkoja. Käymälöiden kuivajäte kompostoidaan ja valmista kompostia käytetään kylän viherrakennuksessa. Virtsa erotellaan ja vanhennetaan vuoden ajan, jonka jälkeen sitä voidaan levittää peltomaahan ennen uuden nurmen perustamista. Kasvustoon emme virtsaa levitä. Ajatuksena on kokeilla virtsan käsittelyä biodynaamisilla kompostipreparaateilla vanhennuksen aikana.

Kylässä syntyvää harmaata jätevettä varten on rakennettu maasuodattamo. Tulevaisuudessa jätevetemme ohjataan kunnan viemäriverkkoon, mikäli kunnan suunnitelma viemärin tuomisesta lähellemme toteutuu. Käyttämämme talousvesi tulee omasta kaivosta.

IMG_7512.jpg

Energiantuotanto


Energiantuotanto


Kylämme lämpiää yhteisen hakevoimalamme tuottamalla lämmöllä. Hakkeen ostamme paikalliselta haketuottajalta. Käyttämämme sähkö on ekosähköä. Tulevaisuudessa toivomme tuottavamme myös sähköä itse auringon ja tuulen avulla. Taloja on suunniteltu ja rakennettu niin, että se on mahdollista, kun saamme kaikki talot valmiiksi ja voimme investoida sähköntuotantoon.

IMG_9309.JPG

Visio


Visio


VISIO

Kylämme periaatteena on ekologinen rakentaminen ja yhteisöelämän elvyttäminen. Kylä on koti kaiken ikäisille ja erilaisille ihmisille ja sen keskuksena on biodynaaminen maatila.

Rakentamisessa, energian käytössä, jätehuollossa ja muussa käytännön arjessa toteutetaan ekologisia ratkaisuja. Rakentamisen ekologisuus määritellään kylän yhteisellä rakentamistapaohjeella.

Kylän keskukseksi vanhasta mankelituvasta on remontoitu Yhteistalo, jossa kokoonnutaan, ruokaillaan ja harrastetaan yhdessä. Lapsilla on mahdollisuus osallistua arkeen ja vastuu lapsista on aikuisten yhteinen asia. Kylä huolehtii jäsenistään erilaisissa elämäntilanteissa.

Vuodenkiertoon liittyvät juhlat värittävät kylän arkea, johon kuuluu olennaisena osana erilaiset talkoot. Kylän väki toivottaa naapurit tervetulleeksi toimintaansa. Haluamme yhdessä muiden kanssa elävöittää maaseutua ja edistää sen monimuotoisuutta.

Kylä on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.